Ere-award van de EFA - voorzitter en Raad van Bestuur voor Costa-Gavras

Ere-award van de EFA - voorzitter en Raad van Bestuur voor Costa-Gavras
28/11/2018

Ter gelegenheid van de 31ste European Film Awards op 15 december, krijgt de legendarische regisseur Costa-Gavras de ere-award van de EFA voorzitter en Raad van Bestuur. Met deze award wil de European Fim Academy een speciaal eerbetoon brengen aan deze uitstekende regisseur, die ook een persoonlijkheid is met een politieke stem. Hij wordt  niet alleen uitermate gerespecteerd door zijn collega’s maar is ook wereldwijd meermaals gelauwerd. Costa-Gavras is de vijfde filmmaker die deze erkenning mag ontvangen, na Manoel de Oliveira, Michel Piccoli, Sir Michael Caine en Andrzej Wajda.

Costa-Gavras werd geboren in Griekenland en emigreerde in 1955 naar Frankrijk, waar hij in 1965 zijn eerste film maakte, Compartiment Tueurs (The Sleeping Car Murders), met de hulp van Yves Montand en Simone Signoret. Beiden vertolkten ook de hoofdrollen in deze adapatie van de novel van Sébastien Japrisot. Vervolgens maakte hij Z (1969) die hij samen met Jorge Semprún schreef en een adaptatie was van het boek van Vassilis Vassilikos.  De film ontving twee awards op het filmfestival van Cannes en twee Oscars. Er volgde een nieuwe samenwerking met zijn co-scenarist Semprún voor L'aveu (The Confression, 1971), dat een adaptatie was van het boek van Arthur en Lise London.

Tussen zijn andere award-winning films zitten o.a. ook Etat de Siege (State of Siege, 1973), Missing (1981) die in Cannes de Gouden Palm ontving en ook de Oscar voor Beste Scenario kreeg, Hanna K. (1983) over een Israëlische advocaat , die een Palestijn in bezet gebied verdedigde, en Betrayed (1988), met Debra Winger en Tom Berenger.
 
Costa-Gavras regisseerde ook Music Box (1989) die de Gouden Beer won in 1990 op het filmfestival van Berlijn, Mad City (1997) met John Travolta en Dustin Hoffman, Amen (2002) die Beste Scenario won op de Césars, Le Couperet (2004) geproduceerd door Luc & Jean-Pierre Dardenne, Eden à L'Ouest (Eden is West, 2009) en zeer recentelijk Le Capital met o.a. Gad Elmaleh en Gabriel Byrne, die in San Sebastian in première is gegaan. Costa-Gavras regisseerde ook opera’s en musicalshows en hij was voorzitter van de Film directors’ Society van 1971 tot 1973. Hij is voorzitter van La Cinémathèque Française.
 
Costa-Gavras zal eregast zijn op de awards ceremonie op 15 december in Sevilla, waar hij deze prijs in ontvangst zal nemen.
 
Berlijn, 27 november 2018