Er wordt weer gefilmd in Brussel : Grond van El Arbi en Bilall Fallah

Er wordt weer gefilmd in Brussel : Grond van El Arbi en Bilall Fallah
17/07/2020

Na een noodgedwongen pauze van enkele weken als gevolg van de coronacrisis, wordt er weer volop gefilmd in de hoofdstad. Zo draaien regisseurs Adil El Arbi, Bilall Fallah en Mathieu Mortelmans momenteel de serie Grond in Sint-Jans-Molenbeek. Ze doen dit met de steun van screen.brussels en van de Film Commission. In 2021 zal de serie in première op VIER, en later zal de serie ook te zien zijn op Be tv, Telenet en Netflix.

Ook de filmsector werd zwaar getroffen door de gezondheidscrisis. Heel wat filmproducties werden stilgelegd of uitgesteld. Tijdens de lockdown stortte de sector zich op de uitwerking van een gezondheidsprotocol om zo goed mogelijk weer aan de slag te kunnen.

Nu dat protocol er is, wordt er weer volop gefilmd in het gewest. Eerst werden kleinere projecten heropgestart. Sinds midden mei kwamen er geleidelijk aan meer opnamen van publiciteitsfilms, videoclips en kortfilms. Intussen is het de beurt aan series en langspeelfilms. Eerste in de rij is de nieuwe reeks Grond (VIER) van het duo Adil El Arbi en Bilall Fallah samen met Mathieu Mortelmans. De serie wordt opgenomen in Sint-Jans-Molenbeek.

De pitch : Moslims die in België sterven, stellen hun naasten voor een serieus dilemma. Wordt de overledene begraven in eigen land of in het land van herkomst? De jonge Ismaël ‘Smile’ Boulasmoum erft samen met zijn zus het bedrijf dat instaat voor repatriëringen. Hij komt op het idee om grond over te laten komen uit Marokko om er onze overledenen in te begraven. Dat moet de specialiteit van het bedrijf worden. Maar zonder het te beseffen, opent hij er de ‘doodskist’ van Pandora mee.

De regisseurs maken deel uit van een erg talentvolle generatie die succes kent in binnen- en buitenland. Mathieu Mortelmans maakte met  Bastaard, zijn eerste langspeelfilm in 2019. Hij is ook bekend van Unité 42, een RTBF-reeks die ook in Brussel werd gedraaid en waarvoor hij enkele afleveringen maakte. Het duo Adil en Bilall is in ons land vooral bekend van succesvolle films als Black (2015) en Patser (2018). Ook in Hollywood maakte het duo naam met Bad Boys For Life (2020) waarvan binnenkort een vervolg wordt gedraaid. Misschien volgt ook nog een project voor Marvel…

© foto : Annick Moons