EFA eert Werner Herzog

EFA eert Werner Herzog
13/05/2019

Ter gelegenheid van de 32ste European Film Awards (EFA’s) en ter erkenning van zijn unieke bijdrage tot de filmwereld, kondigt de European Film Academy met trots aan dat Werner Herzog een LIFETIME ACHIEVEMENT AWARD krijgt voor zijn uitmuntende verzamelde werken.

Werner Herzog werd in 1942 in München geboren, in een afgelegen vallei in de Bavariaanse Alpen. Tot zijn elfde was cinema nog een grote onbekende. Maar vanaf zijn vijftien jaar, startte hij met de ontwikkeling  van zijn eigen filmprojecten. Om deze te financieren, werkte hij ook ‘s nachts als lasser, tijdens zijn laatste jaar van het middelbaar onderwijs. Vanaf dan begon hij ook te voet rond te reizen. Zijn eerste telefoontje deed hij op zijn 17de, zijn eerste film kwam er op zijn 19de. Al snel stopte hij met zijn studies geschiedenis en literatuur.
 
Vanaf dan heeft Werner Herzog meer dan 70 langspeelfilms en documentaires geproduceerd, geschreven en geregisseerd. Zijn debuutfilm, uit 1968, Signs of Life won niet alleen een speciale Berlinale Zilveren Beer, maar ook de Duitse Film Award voor ‘Outstanding Feature Film'. 
 
In de meeste van zijn bekende films, werd de hoofdrol vertolkt door Klaus Kinski,  zo o.m. in het epische Aguire, Wrath of Gold (1972), de horrorfilm Nosferatu, The Vampyre (1979) en het avonturendrama Fitzcarraldo (1982), die in Cannes beloond werd met de Director Award.

De vaak moeilijke relatie tussen acteur en regisseur, was de focus voor de documentaire van Herzog My Best Friend (1999) waarvoor hij genomineerd werd met een EFA.
 
Zijn indrukwekkende oeuvre bevatten o.a Every Man For Himself and God Against All (1974) die bekroond werd met de Grote Prijs van de Jury in Cannes, Lessons of Darkness (1992), Little Dieter Needs To Fly (1997), Invincible (2001), Grizzly Man (2005), Encounters at the End of the World (2009), Bad Lieutenant : Port of Call - New Orleans (2009) en Cave of Forgotten Dreams (2010).
 
Bovendien was Herzog ook af en toe acteur. Zo gaf hij zichzelf rollen, zoals de vader in Harmony Korine’s experimentele drama Julien Donkey-Boy (1999) en de criminele mastermind in de actiefilm Jack Reacher (2012). 
 
Werner Herzog heeft meer dan een dozijn prozaboeken gepubliceerd en de regie verzorgt van verschillende opera's. Hij richtte eveneens zijn eigen Rogue Film School op.
 
Berlijn, 13 mei 2019