EFA eert Juliette Binoche

EFA eert Juliette Binoche
25/09/2019

Ter erkenning van haar rijke en diverse carrière voor de camera, krijgt Juliette Binoche de European Achievement in World Cinema – award.
 
Juliette Binoche werd geboren in Parijs en was als kind reeds actief in theater. Maar haar eerste echte stap in de filmwereld was ongetwijfeld Rendez-Vous van André Téchiné, waar ze een jonge actrice speelde die naar Parijs kwam om haar droom als actrice te realiseren. Dit was het begin van een indrukwekkende carrière, na Jean-Luc Godard’s Hail Mary (Je Vous Salue Marie).
 
Na haar vertolking in The Night Is Young (Mauvais Sang) van Leos Carax, startte ze haar internationale filmcarrière met de The Unbearable Lightness of Being (1988) van Philip Kaufman. Ze werkte opnieuw met Leos Carax  in The Lovers on The Bridge (Les Amants du Pont-Neuf), waarvoor ze haar eerste EFA won in 1992. Dankzij Three Colours : Blue (1993) van Krzysztof Kieslowski won ze een Volpi Cup op het Internationaal Filmfestival van Venetië en een Franse César.
 
Ze ontving een tweede EFA, een Zilveren Beer, een BAFTA en een Oscar voor haar vertolking in The English Patient (1996) van Anthony Minghella. In 2000 speelde ze mee in Chocolat van Lasse Hallström, waarvoor ze de EFA People’s Choice Award ontving en genomineerd was voor zowel een BAFTA als een Oscar. In 2010, won ze de Best Actress Award in Cannes voor haar rol in Certified Copy van Abbas Kiarostami.
 
Tijdens haar indrukwekkende carrière met vijf EFA - nominaties en 3 EFA’s, speelde ze ook mee in 60 langspeelfilms, zowel in het Engels als het Frans, zowel in mainstream als in arthouse - films en werkte ze samen met verschillende regisseurs zoals Chantal Akerman, Olivier Assayas, John Boorman, Rupert Sanders, Isabel Coixet, David Cronenberg, Claire Denis, Bruno Dumont, Abel Ferrara, Amos Gitaï, Michael Haneke, Hou Hsiao-Hsien, Naomi Kawase, Hirokazu Kore-eda, Louis Malle, Jean-Paul Rappenau en Małgorzata Szumowska. 

Met trots overhandigt de European Film Academy de European Achievement in World Cinema – award aan Juliette Binoche voor haar indrukwekkende toewijding aan de cinema.
 
Juliette Binoche zal eregast zijn op de 32ste European Film Awards Ceremony op 7 December in Berlin.
 

Berlijn, 24 september 2019