Cameraman Frank van den Eeden wint Knack Focus Jo Röpcke Award 2019

Cameraman Frank van den Eeden wint Knack Focus Jo Röpcke Award 2019
11/10/2019

Frank van den Eeden, cameraman van de Belgische speelfilm 'De Patrick', mag de Jo Röpcke Award van Knack Focus straks mee naar huis nemen. Van den Eeden is de eerste Nederbelg en ook pas de tweede cameraman – na Nicolas Karakatsanis in 2012 – die deze onderscheiding krijgt.

De 48-jarige 'Nederbelg' Frank van den Eeden stond al achter de camera voor alle films van Fien Troch, The Invader van Nicolas Provost, en Dossier K. en Het vonnis van Jan Verheyen. Ook Girl van Lukas Dhont, de slotfilm van het 45ste Film Fest Gent, werd door Van den Eeden vastgelegd. Maar het is voor zijn beeldvoering in dramedy De Patrick, het speelfilmdebuut van Tim Mielants, dat hij de Jo Röpcke Award wint. De prijs bestaat uit een cartoon van Knack Focus-huistekenaar Karl Meersman.

Frank van den Eeden is een artistieke kameleon die altijd zijn stempel weet te drukken op de films waarvoor hij het camerawerk doet, en daarbij in één adem de regisseur én zichzelf naar een hoger niveau tilt, meent Dave Mestdach, filmredacteur van Knack Focus. Van den Eeden is meer dan de cameraman, hij is de coauteur van die films. In een interview met Knack Focus reageert Van den Eeden vereerd: De prijs is een erkenning voor de persoon die mee bepaalt wat de Vlaamse cinema internationaal betekent, dus is het zalig om die te winnen. Ik denk niet dat we als cameraman onderbelicht zijn, maar deze award is toch wel een belangrijk signaal.

De Jo Röpcke Award, genoemd naar de bekende filmjournalist van de voormalige BRT, wordt sinds 2008 jaarlijks uitgereikt door het cultuurmagazine Knack Focus en bekroont een persoon die een verdienstelijke, opmerkelijke en creatieve bijdrage heeft geleverd aan de Vlaamse filmwereld. Frank van den Eeden mag zijn evenbeeld op zaterdag 12 oktober officieel in ontvangst nemen op Film Fest Gent.

Erelijst Jo Röpcke Award

2008: Fien Troch

2009: Felix van Groeningen

2010: Gust Van den Berghe

2011: Nicolas Provost

2012: Nicolas Karakatsanis

2013: Caroline Strubbe

2014: Bas Devos

2015: Robin Pront

2016: Nico Leunen

2017: Gilles Coulier

2018: Lukas Dhont

2019: Frank van den Eeden