Amani geselecteerd voor Cannes

Amani geselecteerd voor Cannes
22/04/2016

Nederlandse Virtual Reality film geselecteerd voor filmfestival Cannes

De korte Nederlandse film Amani is geselecteerd voor het NEXT programma van het prestigieuze filmfestival Cannes.

Amani is een korte fictiefilm geproduceerd door het Nederlandse productiehuis Revolver Amsterdam en geregisseerd door de Nederlandse regisseurs Joris Weerts en Eelko Ferwerda. De film vertelt het verhaal van de Keniaanse Amani, een 12-jarig meisje dat als huisslaafje wordt uitgebuit door een middenklasse gezin.

Door gebruik te maken van 360 graden VR film wordt het dagelijks leven van Amani invoelbaar. Met een VR bril op staat de kijker midden in de huiskamer en maakt een dag mee uit het leven van Amani dat bestaat uit huishouden, het verzorgen van de kleine kinderen van het gezin en het ondergaan van fysiek geweld, intimidatie en seksueel misbruik. 

Next is het industrie programma van Cannes Marché wat zicht richt op de toekomst van cinema en vormt daarmee een showcase voor innovatieve nieuwe projecten. De editie van 2016 richt zich volledig op Virtual Reality. ‘Amani’ is de eerste en enige Nederlandse VR film die is geselecteerd voor het filmfestival Cannes.

Producent Raymond van der Kaaij: “Met Amani hebben wij vorig jaar één van de eerste volledig narratieve Virtual Reality films van Nederland gemaakt en geselecteerd worden voor het filmfestival Cannes is natuurlijk het hoogst haalbare. Het laat vooral zien dat virtual reality een niet te onderschatten ontwikkeling is en dat het zogenaamde ‘VR storytelling’, waar film en virtual reality samenkomen, enorme mogelijkheden biedt voor filmmakers, producenten en adverteerders”

Amani is gerealiseerd in samenwerking met kinderhulporganisatie Terre des Hommes en ging in Première tijdens Bevrijdingsfestival 2015.