Walter Lassally

Walter Lassally

°

18-12-1926
Berlijn
Duitsland

+

23-10-2017
winnaar
1 keer een Oscar gewonnen

Toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak vluchtte Walter Lassally met de ganse familie naar Engeland. Daar startte zijn vader een eenmanszaak op die zich specialiseerde in het produceren van kortfilms en documentaires. Lassally had al even gewerkt als assistent-cameraman voor industriële films en vanaf 1945 als clapper boy (de persoon die vlak voor de opname start een bordje met alle info voor de camera houdt) bij opnames van langspeelfilms bij de Riverside Studio’s tot men het daar voor bekeken hield. Aan interesse in het medium film dus geen gebrek.

In de jaren ’50 sloot hij zich aan bij de Britain’s Free Cinema beweging en werkte als filmmaker voor regisseurs als Lindsay Anderson, Tony Richardson, Karel Reisz en Gavin Lambert. A Taste of Honey was de eerste film die hij integraal draaide op locatie.
Lassally is de uitvinder van het type vrij beweegbare camera die gebruikt werd voor Tom Jones (1963).
Voor zijn bijdrage aan Zorba the Greek van Michael Cacoyannis kreeg hij een Oscar.
Lassally was steeds op zoek naar nieuwe manieren om scènes in beeld te brengen. Daar was het samengaan van zwart/wit beelden met sepia voor Savages van James Ivory een voorbeeld van. Hij werkte trouwens meermaals mee aan Ivory/Merchant langspeelfilms die meestal independent producties met een beperkt budget waren.

Oscars ® 1965 Gewonnen Camerawerk
zwart-wit
Zorba the Greek

Beelden prijsuitreiking(en)

1965: Uitreiking Academy Award/Oscar in de categorie Camerawerk voor Zorba the Greek. Walter Lassally zelf was afwezig...