Terence Rattigan

Terence Mervyn Rattigan
Terence Rattigan

°

10-06-1911
Londen
Engeland

+

30-11-1977
genomineerd Oscars ® 1953
genomineerd Oscars ® 1959
2 keer genomineerd voor een Oscar

Zijn vader was diplomaat, Terence Rattigan studeerde in Harrow en aan de Universiteit van Oxford waar hij koos voor moderne geschiedenis.

Het stuk First Episode schreef hij samen met een studiegenoot en werd vertoond in zowel Londen als in New York.

Halfweg de jaren ’30 schreef Rattigan zijn eerste succesvolle toneelstukken. Zijn eerste grote (schrijf)succes werd de komedie French Without Tears. Rattigan werd later ook actief betrokken in het herschrijven van het verhaal voor de verfilming.

Tijdens de tweede Wereldoorlog werkte hij op het ministerie van Buitenlandse Zaken maar bleef ondertussen verder schrijven. Toen de oorlog voorbij was ging hij eerder serieuze stukken schrijven als The Winslow Boy, een verhaal over een soldaat die van diefstal wordt beschuldigd. Net zoals The Winslow Boy werd ook The Browning Version verfilmd, een verhaal dat een eerder somber beeld gaf van een particuliere school.

Door de revolutie in het Engelse toneel werd Rattigan halfweg de jaren ’50 op artistiek vlak op een zijspoor gezet. De periode van toen zorgde er immers voor dat zijn stukken, soms over burgerlijk ongenoegen, nog maar weinig betekenis hadden en eerder als ouderwets werden omschreven.

Tot in de jaren ’70 bleef hij echter filmverhalen schrijven.

In 1971 werd hij tot ridder geslagen dus is het eigenlijk Sir Terence Rattigan.

In 1979 werd zijn biografie Terence Rattigan, the Man and his Work uitgebracht, geschreven door Michael Darlow and Gillian Hodson.

Oscars ® 1959 Genomineerd Scenario, gebaseerd op materiaal van een ander medium Separate Tables
Oscars ® 1953 Genomineerd Beste verhaal en scenario Breaking the Sound Barrier