Sessue Hayakawa

Kintaro Hayakawa
Sesue Hayakawa

°

10-06-1889
Chiba
Japan

+

23-11-1973
genomineerd Oscars ® 1958
1 keer genomineerd voor een Oscar

Sessue Hayakawa, het product van een generatie van aristocraten, sloot zich in 1908 aan bij de Japanse marine maar moest noodgedwongen afhaken voor een carrière bij de zeemacht omwille van een plotse beperking in zijn hoorvermogen. Hij richtte een eigen rondreizend Japans toneelgezelschap op dat The Typhoon bracht als toneelstuk, geregisseerd door zijn nonkel.

Kort hierna, op 19-jarige leeftijd, keerde hij terug naar de Verenigde Staten en ging toneel en politieke wetenschappen studeren aan de Universiteit van Chicago. In 1913 was hij afgestudeerd. Op weg naar huis stopte hij even in Los Angeles waar hij zich aansloot bij een Japans toneelgezelschap, iets wat helemaal niet gepland was. Op die manier kwam Hayakawa onder de aandacht van filmproducent Thomas Ince. Die bezorgde zowel Hayakawa als zijn vrouw Tsura Aoki een contract met als doel het verfilmen van het toneelstuk. En die prent zorgde voor Hayakawa’s doorbraak.

In 1918 richtte hij zijn eigen productiebedrijf op, Haworth Pictures. Daarmee produceerde hij in de volgende jaren meer dan 20 films.

Het eerste deel van zijn carrière eindigde in 1923 waarna hij films ging maken in Europa, voornamelijk in Frankrijk. Af en toe trok hij eens naar Japan maar na een tijd keerde hij terug naar Hollywood om een rol te vertolken in Tokyo Joe waarin ook Humphrey Bogart te zien was. Het waren voornamelijk karakterrollen die volgden, zoals die van de commandant in het gevangenenkamp van The Bridge on the River Kwai waarvoor hij genomineerd werd voor een Oscar. Meestal vertolkte Hayakawa de rol van Oosterse, exotische held of charmante schurk zoals hij die ook in zijn eerste films maar ook in The Cheat van Cecil B. DeMille had gespeeld.

In de jaren ’50 werd Hayakawa een Boeddhistische Zen-priester en schreef verschillende filmscenario’s, de roman The Bandit Prince (1926), het toneelstuk The Life of the Buddha (1949) en Zen Showed Me the Way, een soort verzameling van spirituele memoires.

Oscars ® 1958 Genomineerd Beste acteur in een bijrol The Bridge on the River Kwai