Samantha Eggar

Victoria Louise Samantha Eggar
Samantha Eggar

°

05-03-1939
Hampstead
Londen
Verenigd Koninkrijk
genomineerd Oscars ® 1966
1 keer genomineerd voor een Oscar

Als dochter van een Britse sergeant bij het Britse leger en een Nederlands-Portugese moeder genoot Samantha Eggar een opleiding in het klooster. Als tiener begon ze met acteren in toneelstukken.

Producente Betty Box was aanwezig in Londen bij de vertoning van het toneelstuk Twelfth Night in het Royal Court Theatre waarin Samantha Eggar de rol van Olivia vertolkte. Ze zag dat het goed was en dus kreeg Eggar een rol in The Wild and the Willing.
Vier jaar later volgde The Collector van William Wyler waarin de roodharige actrice als gevangen gehouden studente vorm gaf aan het obsessief verlangen van Terence Stamp. Ze kreeg er de prijs voor Beste actrice op het Filmfestival van Cannes voor én werd genomineerd voor een Oscar.

De film werd een groot succes waarna de oversteek naar Amerika het logisch gevolg was. Verrassend genoeg was ze vanaf dan minder en minder in films te zien en The Molly Maguires daar gelaten nam ook de kwaliteit van de films zienderogen af. Ze was in deze periode wel nog te zien in internationale films en een aantal televisiefilms en -miniseries. Zo was ze te zien aan de zijde van Yul Brynner anno 1972 in de tv-serie Anna and the King.

Haar dochter Jenna Stern is ook actrice.

Oscars ® 1966 Genomineerd Beste actrice in een hoofdrol
Actress
The Collector