Ray Milland

Reginald Truscotti-Jones
Ray Milland

°

03-01-1907
Neath
Wales

+

10-03-1986
winnaar
1 keer een Oscar gewonnen

Ray Milland studeerde aan de Universiteit van Wales.  Nadat hij drie jaar in dienst was geweest van de Royal Household Cavalry in Londen ging hij anno 1929 acteren in Britse films.  Hij had de familienaam van zijn stiefvader (Mullane) overgenomen en maakte zijn langspeelfilmdebuut als Spike Milland, een naam die hij later wat bijstuurde naar Raymond Milland.  In het begin van zijn carrière was hij vooral te zien in komedies die niet zo veel om het lijf hadden maar dat leek maar een eerste stap naar iets van een veel hoger niveau.  In 1930 zette hij de stap naar Hollywood.  Aanvankelijk was hij te zien in bijrollen als de vriend van de held of zijn rivaal maar groeide door naar hoofdrollen halfweg de jaren ’30.

Voor zijn rol als de aan alcohol verslaafde schrijver in “The Lost Weekend” van Billy Wilder kreeg hij  een Academy Award/Oscar.

Wie dacht dat dit het begin was van een carrière en een filmografie met enkel topfilms en bijhorende  acteerprestaties was er aan voor de moeite.  “Dial M for Murder” van Alfred Hitchcock even buiten beschouwing gelaten onderscheidde Ray Milland zich in zijn volgende films op geen enkel vlak van zijn tegenspelers.

Milland ging ook wat goedkope, zij het interessante films regisseren waarin hij ook zelf te zien was en koos er later dan voor om karakterrollen te spelen wat films als “Love Story” bijvoorbeeld wel ten goede kwam.  Vreemd genoeg koos Milland er hierna voor om hoofdrollen te gaan vertolken in low-budget horror films.

Verder was hij ook nog te zien in de komische televisieserie ‘The Ray Milland Show’ die liep van 1953 tot 1955 en de dramatische reeks ‘Markham’ die te zien was in 1959 en 1960.

Ray Milland was eigenlijk een huismus waardoor hij ver weg bleef van de glitter en glamour van Hollywood en op die manier maar zelden in de roddelrubriekjes vermeld werd.

Milland was maar liefst 54 jaar lang gehuwd met dezelfde vrouw.

In zijn biografie ‘Wild-Eyed in Babylon’ (1976) staat met veel zin voor humor beschreven hoe Ray Milland de weg aflegde van eenvoudige soldaat tot wereldster.

Oscars ® 1946 Gewonnen Beste acteur in een hoofdrol
Actor
The Lost Weekend