Paul Rotha

Paul Rotha

°

03-06-1907

+

07-03-1984
genomineerd Oscars ® 1948

Biografie

Paul Rotha was de zoon van een dokter/medisch archivaris.  Hij studeerde aan de Slade School of Fine Arts in Londen.  Aanvankelijk werkte hij als schilder, illustrator voor boeken en ontwerper van toneeldecors.  Vermeldenswaard bij dat laatste is dat hij op de Tentoonstelling in Parijs in 1925 de International Theatre Design Award won.

In 1928 kwam hij in de filmwereld terecht als verantwoordelijke voor de rekwisieten van films, daarna als assistent-ontwerper voor Alfred Hitchcock.  Daar kreeg hij zijn ontslag nadat een artikel van hem werd gepubliceerd waarin hij bijzonder scherp was voor de Britse filmwereld die op dat ogenblik volgens hem stagneerde en nog maar weinig vooruitgang boekte.

Vanaf de jaren ‘30 ging hij zich vooral concentreren op het maken van documentaires die getuigden van een grote sociale betrokkenheid.  In 1931 sloot hij zich aan bij de Empire Marketing Board van John Grierson maar dat was maar voor zes maand.

In 1930 was hij de auteur van 'Documentary Film’ en ‘The Film Till Now’ waarin hij zich focuste  op de geschiedenis van het medium film.  Hij deed dat op een manier die zo goed, compleet en overtuigend was dat het vele jaren lang werd gezien als de standaard voor filmstudenten.  Het werk werd regelmatig  geactualiseerd maar door de soms kritische benadering kreeg Paul Rotha ook het verwijt niet breeddenkend genoeg te zijn en op sommige vlakken wat te oppervlakkig te blijven.

Andere boeken die Rotha nog heeft geschreven zijn Celluloid (1931), ‘Movie Parade’ (1936), ‘Rotha on the Film’ (1958), ‘The Innocent Eye : A Biography of Robert Flaherty’ (1963) en ‘Documentary Diary’ (1973).

Van 1953 tot 1955 was hij Diensthoofd van de afdeling documentaires bij de BBC en ook een tijd Voorzitter van de British Film Academy.  Rotha richtte met aan aantal andere geïnteresseerden de Federation of Documentary Film Units op.  Een bezig bij dus die in de weinige tijd die hem nog restte ook langspeelfilms regisseerde.

De Ierse actrice Constance Smith was zijn derde echtgenote.

Oscars ® 1948 Genomineerd Documentaire The World Is Rich