John P. Fulton

John P. Fulton

°

04-11-1902

+

05-07-1966
winnaar
winnaar
2 keer een Oscar gewonnen
genomineerd Oscars ® 1942
genomineerd Oscars ® 1943
genomineerd Oscars ® 1941
genomineerd Oscars ® 1941
4 keer genomineerd voor een Oscar

John P. Fultons vader was Fitch Fulton, een artiest die achtergronden schilderde voor vaudeville en later ook voor films zoals Gone With The Wind.  Nadat hij zijn studies Electrische Bouwkunde had afgewerkt ging hij aan de slag als landmeter.  Hij kwam in de filmwereld terecht als beginnende assistent-cameraman.  Na een korte periode als cameraman te hebben gewerkt werd hij als Diensthoofd van de afdeling Speciale Effecten aangesteld bij Universal.  In die functie realiseerde hij de Speciale Effecten die voor de onzichtbaarheid zorgden van Claude Rains in The Invisible Man.  Hij was ook verantwoordelijk voor de Speciale Effecten in horror-films van Universal die echte klassiekers werden zoals The Mummy en Son of Frankenstein.

In de jaren '40 verliet hij Universal en ging aan de slag bij Samuel Goldwyn waar hij zorgde voor de effecten in Wonder Man.

In 1953 werd hij Diensthoofd van de afdeling Effecten bij Paramount waar hij Gordon Jennings opvolgde.  Het openen/splijten van de Rode Zee in The Ten Commandments bijvoorbeeld was ook van de hand van John P. Fulton.  Toen Paramount de vermelde afdeling opdoekte begin de jaren '60 bleef hij aan de slag als freelancer.  Ondanks zijn polyvalentie en uitgesproken talent slaagde hij er nooit in om zijn ambitie waar te maken : werken als producent of regisseur.

Oscars ® 1957 Gewonnen Speciale effecten The Ten Commandments
Oscars ® 1946 Gewonnen Speciale effecten
Photographic Effects
Wonder Man
Oscars ® 1943 Genomineerd Speciale effecten
Photographic Effects
Invisible Agent
Oscars ® 1942 Genomineerd Speciale effecten
Photographic Effects
The Invisible Woman
Oscars ® 1941 Genomineerd Speciale effecten
Photographic Effects
The Boys From Syracuse
Genomineerd Speciale effecten
Photographic Effects
The Invisible Man Returns

Beelden prijsuitreiking(en)

1957 : John P. Fulton wint Academy Award/Oscar in de categorie Beste speciale effecten.