John Hubley

John Hubley

°

21-05-1914
Marinette
Wisconsin
Verenigde Staten

+

21-02-1977
winnaar
winnaar
2 keer een Oscar gewonnen

John Hubley volgde zijn opleiding aan het Art Center van Los Angeles. In 1935 kreeg hij de mogelijkheid om de stiel te leren bij de Disney Studio’s. Zo werkte hij bijvoorbeeld mee aan Fantasia, Pinocchio, Snow White and the Seven Dwarfs en Bambi.

Tijdens de tweede Wereldoorlog maakte hij trainingsfilms voor de Amerikaanse marine.

Na de oorlog was John Hubley nauw betrokken bij het opstarten van UPA (United Productions of America). Daar maakte hij vijf jaar deel uit van de directie en was hij verantwoordelijk voor de algemene leiding van de organisatie. Die drukte een belangrijke stempel op de Amerikaanse animatiefilm. Zo was men bijvoorbeeld voorstander van een stijl zonder veel tierlantijntjes maar met verfijnde ontwerpen én met een absolute voorkeur voor menselijke eigenschappen bij de personages.

In 1955 richtte Hubley samen met zijn echtgenote Faith, zelf een film- en muziekmonteur en scriptcontroleur, hun eigen maatschappij op onder de naam Storyboard Productions. Die maakten naast tv-commercials vooral intelligente, soms educatieve maar bovenal leuke animatiefilms. Bij een aantal van hun films trad zijn vrouw op als producente, schrijfster en animatrice. Het paar was zo succesvol dat men in hun carrière meer dan dertig onderscheidingen ontving.

Hurley was ook mede-bedenker van het personage van Mr. Magoo, eigenlijk gebaseerd op een nonkel. Meer nog, hij regisseerde zelfs de eerste animatiefilm met het personage, Ragtime Bear. Later werkte hij ook aan documentaires in het animatie-genre op een moment dat die zich nog in een experimentele fase bevonden.

John Hubley was ook verantwoordelijk voor de regie van het stuk animatie in de langspeelfilm The Four Poster.

Oscars ® 1963 Gewonnen Beste animatie kortfilm The Hole
Oscars ® 1960 Gewonnen Beste animatie kortfilm Moonbird

Beelden prijsuitreiking(en)

Video 1 : 1963 - John Hubley wint Academy Award/Oscar in de categorie Beste animatie kortfilm voor The Hole.
Video 2 : 1960 - John Hubley wint Academy Award/Oscar in de categorie Beste animatie kortfilm voor Moonbird.