Jacques-Yves Cousteau

Jacques-Yves Cousteau
° 11-06-1910
St. André de Cubzac
Frankrijk
+ 25-06-1997
✞ Leeftijd bij overlijden: 87

winnaar
winnaar
winnaar
3 keer een Oscar gewonnen


Jacques-Yves Cousteau volgde een opleiding aan de marineschool in Brest. Halfweg de jaren ’30 raakte hij als marine-officier bijzonder geïnteresseerd in wat zich onder water afspeelde.

Cousteau zal misschien ook bij U een belletje doen rinkelen en dat kan te maken hebben met de televisieserie The Undersea World of Jacques Cousteau die destijds op ABC werd uitgezonden en bijzonder goed bekeken werd. Maar eigenlijk is Cousteau ook de man die meer dan wie ook oceanografische ontdekkingen en vernieuwingen op zijn naam heeft staan. Zo was hij in 1943 samen met Emile Gagnan de uitvinder van de aqualong, een draagbaar apparaat dat duikers moest helpen bij het ademen onder water.

Rond die tijd begon hij zijn ontdekkingen ook vast te leggen op film door middel van een onderwatercamera die hij zelf had ontworpen. Toen de oorlog voorbij was richtte hij binnen de Franse marine een afdeling op die zich voornamelijk bezig hield met onderzees onderzoek.

Vanaf 1953 maakte hij ook films, voornamelijk over het leven onder water. Het was iets wat hij verderzette tijdens de tweede wereldoorlog maar wat tegelijk al eens een dekmantel was voor spionnenwerk.

Hij had bijzonder veel ervaring opgedaan op vlak van onderwateropnames zodat hij met kennis van zaken in 1956 zijn eerste langspeelfilm kon maken : The Silent World. Hij stond Louis Malle bij in het regisseren van de prent. De film won niet alleen een Gouden Palm op het Filmfestival van Cannes maar ook de Academy Award/Oscar voor Beste documentaire.

In 1957 verliet hij de marine terug en werd hij benoemd tot directeur van het Musée Océanographique in Monaco.

Cousteau maakte voor televisie ook een aantal specials. Daarin stonden de wetenschappelijk georiënteerde avonturen van zijn schip Calypso centraal.

Cousteau ontving meerdere onderscheidingen die niets met film te maken hadden. Het Legioen van Eer en het Oorlogskruis waren de belangrijkste.

In 2004 werd The Life Aquatic with Steve Zissou uitgebracht die werd opgedragen ter nagedachtenis aan de filmmaker. Men bedankte ook de Costeau Society maar vermeldde dat die niet betrokken was geweest in het maken van de film.

Beelden prijsuitreiking(en)
Video 1 : 1965 - Uitreiking Academy Award/Oscar in de categorie Documentaire voor Le monde sans soleil. Jacques-Yves Cousteau zelf was afwezig.
Video 2 : 1960 - Uitreiking Academy Award/Oscar in de categorie Beste kortfilm voor Histoire d'un poisson rouge/The Golden Fish. Jacques-Yves Cousteau zelf was afwezig. De prijs werd in ontvangst genomen door Jo Morrow.
Video 3 : 1957 : Uitreiking Academy Award/Oscar in de categorie Documentaire voor Le monde du silence/The Silent World.