Dorothy Parker

Dorothy Rothschild
Dorothy Parker

°

22-08-1893

+

07-06-1967
genomineerd Oscars ® 1938
genomineerd Oscars ® 1948
2 keer genomineerd voor een Oscar

Dorothy Parker was destijds een toneelrecensente voor The New Yorker.  Iemand met heel wat invloed ook want Parker kon een toneelstuk maken of kraken, puur op basis van wat zij ervan vond en wat ze er rond schreef.  De stukken die ze zelf schreef benaderden de perfectie en beperkten zich tot de essentie wat er mee voor zorgde dat ze nog het best kunnen omschreven worden als klassieke meesterwerkjes.

Haar schrijftalent wendde ze ook aan om de Spaanse burgeroorlog te verslaan op een manier waarbij de lezers onmogelijk ongevoelig konden blijven voor al het leed dat een plaats kreeg in de teksten die ze als journaliste schreef.  Het zorgde er ook voor dat ze zich meer en meer betrokken voelde in zaken die de linkse beweging genegen was.  Te veel zelfs want in de jaren '50 werd ze opgeroepen om te verschijnen voor de Commissie voor 'on-Amerikaanse activiteiten' van het Huis van Afgevaardigden.

Het absolute hoogtepunt van haar carrière als scenariste was natuurlijk toen ze samen met haar toenmalige echtgenoot Alan Campbell en Robert Carson het scenario van A Star Is Born schreef, gebaseerd op het verhaal van regisseur William A. Wellman.

Oscars ® 1948 Genomineerd Beste filmverhaal Smash-Up - The Story of a Woman
Oscars ® 1938 Genomineerd Beste scenario A Star Is Born

Quotes - citaten

"Scratch an actor - and you'll find an actress."