Cecil Beaton

Cecil Beaton

°

14-01-1904
Londen
Engeland

+

18-01-1980
winnaar
1 keer een Oscar gewonnen

Cecil Beaton was nog maar een tiener toen hij al een bijzondere interesse had in fotografie. Nog voor hij zijn opleiding startte aan de Universiteit van Cambridge had hij al een huurcontract afgesloten voor een eigen opnamestudio.

Hij combineerde zijn activiteiten binnen het familiebedrijf met het verder werken aan en ontplooien van zijn portretfotografie waar zich meer en meer geïnteresseerden voor aanboden. Op korte tijd groeide Beaton uit tot een heel populaire society-fotograaf. In zijn carrière haalde hij heel wat gekende en bijzondere mensen voor zijn camera. Greta Garbo was daar slechts één van maar ook leden van de Britse koninklijke familie werden door hem op foto vereeuwigd.

Beaton schreef ook een aantal boeken en zorgde soms ook voor de illustraties.

In 1930 ging hij zich verdiepen in het ontwerpen van kostuums voor toneel, opera en ballet voor vertoningen in zowel Londen als New York. Soms stond hij ook in voor het ontwerpen van de decors. Later deed hij hetzelfde voor langspeelfilms.

Zijn ontwerpen waren van een unieke schoonheid, zijn belangrijkste creaties vonden een plaats in films als Gigi, My Fair Lady en Anna Karenina. Voor de eerste twee films fungeerde hij ook als productieontwerper.

Cecil Beaton werd in 1972 tot ridder geslagen. Dus eigenlijk moeten we zeggen/schrijven Sir Cecil Beaton…

Oscars ® 1959 Gewonnen Kostuumontwerp Gigi

Beelden prijsuitreiking(en)

1959 : Uitreiking Academy Award/Oscar in de categorie Beste kostuumontwerp voor Gigi. Cecil Beaton zelf was afwezig... De prijs werd in ontvangst genomen door Arthur Freed.