Carlo Lizzani

Carlo Lizzani
° 03-04-1922
Rome
Italië
+ 05-10-2013
✞ Leeftijd bij overlijden: 91
genomineerd Oscars ® 1951
1 keer genomineerd voor een Oscar

Realistische films en een stijl die aan documentaires doen denken, dat waren twee kenmerken van Carlo Lizzani’s films die ervoor zorgen dat hij als Italiaanse regisseur internationaal bekend werd. Zijn verbondenheid en sympathie voor het marxisme zorgden er echter voor dat een aantal critici soms de kwaliteit van zijn films uit het oog verloren.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog sloot hij zich aan bij het verzet. Hij was één van de jonge journalisten/recensenten van Bianco e Nero en Cinema, twee voor die tijd toonaangevende Italiaanse tijdschriften. Lizzani was ook één van de eerste neorealisten.
In 1946 maakte hij zijn entree in de filmwereld als scenarist en assistent-regisseur en werkte op die manier samen met andere neorealisten als Giusseppe De Santis, Roberto Rossellini en Aldo Vergano. Na een aantal korte films en documentaires maakte hij in 1952 zijn eerste langspeelfilm getiteld Achtung! Bandits! (1951). Dit verzetsdrama dat zich afspeelde tijdens de Tweede Wereldoorlog was voor Gina Lollobrigida haar eerste grote rol en voor Carlo Lizzani zowat de belangrijkste film van hem, samen met Cronache di poveri amanti/Chronicle of Poor Lovers (1954), een liefdesverhaal dat zich afspeelt halfweg de jaren ’20 tegen de achtergrond van de strijd tussen de fascisten en hun politieke rivalen.

De films die volgden waren naast de documentaires die hij maakte niet zelden ook een politiek engagement. Los daarvan maakte Lizzani ook een aantal commerciële films voor MGM en met Dino De Laurenntiis. De spaghetti-westerns maakte hij onder het pseudoniem Lee W. Beaver.

In 1980 kreeg Lizzani voor Fontamara de Grote Prijs op het Filmfestival van Montreal. Hij is ook de auteur van Il Cinema Italiano (1953), een belangrijk en zelfs cruciaal onderzoek rond Italiaanse films. Zelf had hij voor de meeste van zijn films altijd wel een zekere inbreng in de scenario’s ervan.

Oscars ® 1951 Genomineerd Beste filmverhaal Riso amaro - Bitter Rice