Bruce Lee

Bruce Lee

°

27-11-1940
San Francisco
Verenigde Staten

+

20-07-1973

Bruce Lee is zonder twijfel de gekendste Aziatische filmster ooit én de beste gevechtssporter ooit die op het grote scherm te zien was. Iedereen kent zijn naam maar op de vraag wanneer hij is geboren zouden maar weinigen zelfs maar in de buurt van zijn geboortedatum of – jaar komen. Lee Jun Fan is zijn echte naam en hij kwam ter wereld op 27 november 1940 (het jaar van de draak nota bene) in San Francisco. Zijn vader was iemand die actief was in het/de plaatselijke Cantonese Opera Company.

Als kindacteur groeide Bruce Lee op in Hong Kong, naar verluidt zou hij ooit behoord hebben tot een straatbende. Hij liep school aan de Universiteit van Washington en gaf toen al lessen in zelfverdediging. Een plaatselijk tornooi zorgde ervoor dat hij gevraagd werd voor een screentest bij Fox die hij met succes afwerkte waarna hij de rol kreeg van Kato in de TV-serie The Green Hornet. Bruce Lee had hiermee de smaak definitief te pakken en werkte meteen aan een TV-serie voor zichzelf - The Warrior. Warner Bros zag het echter niet zitten om Bruce Lee daarin de hoofdrol te geven wat uiteindelijk leidde tot Kung Fu met de (veel) bravere David Carradine.

De ontgoocheling was groot voor Lee en hij trok naar de Golden Harvest Studios in Hong Kong. Resultaat : Fists of Fury, een film die alle Box Office records van/in Hong Kong klopte. Enter the Dragon, ongetwijfeld één van Bruce Lee’s best gekende films, werd hierna zijn eerste en belangrijkste Hollywood-film. Return of the Dragon voegde aan het klassieke actie-ingrediënt nog een vleugje humor toe.

Bruce Lee overleed op 20 juli 1973, hij werd dus slechts 32 jaar… De doodsoorzaak ? Een allergische reactie op een pijnstiller.

Quotes - citaten

“His goal with martial arts was to show the beauty of the Chinese culture. He wanted to show it as a way of life rather then just beating people up." (Linda Lee Cadwell)