Barbra Streisand

Barbra Streisand

°

24-04-1942
Brooklyn
New York
Verenigde Staten

Barbra Streisand is niet alleen een gekende zangeres, maar dus ook actrice. Ze werd geboren op 24 april 1942 in Brooklyn New York en verloor haar vader toen ze pas 15 maand oud was. Ze wou Brooklyn echter zo spoedig mogelijk verlaten omdat de stad volgens haar niets meer was dan een vervelende, stinkende stad met veel baseball... Na de middelbare school verhuisde ze dan ook al gauw naar Manhattan, waar ze ging studeren om actrice te worden. Aanvankelijk verdiende ze echter de kost als ouvreuse in een theater en als schakelbord-operatrice, tot ze als nachtclubzangeres aan de bak kwam nadat ze een lokale talentenjacht had gewonnen. Rond die tijd viel er ook een 'a'-tje weg uit haar naam...

Al gauw kreeg ze een rol in 'I Can Get It For You Wholesale', haar eerste verschijning op Broadway, één waarin ze bijzonder veel succes oogstte als 'Miss Marmelstein' (ondermeer bekroond met een Tony Award). Muzikaal ging het haar voor de wind, want al vrij snel kreeg ze een contract aangeboden door CBS. The Barbra Streisand Album werd haar debuut-LP (zo heette dat toen nog...) en werd onderscheiden met een 'Grammy' als beste Album van het Jaar. Decennia later is The Movie Album het 49e (!) gouden album geworden en ook de dertigste (!) die platina haalde.  Daarmee is Barbra Streisand de best verkopende zangeres ooit geworden.

Maar... de combinatie met acteren bleef, want ze vertolkte diverse rollen op televisie en in toneelstukken, tot ze ook met de langspeelfilm Funny Girl een hit te pakken had, een rol waarvoor ze trouwens de Oscar voor beste actrice kreeg (haar eerste), net als Katharine Hepburn... Vier jaar eerder had ze ook al een rol vertolkt in de toneelversie van dit stuk.

Het bleef niet bij één filmonderscheiding, want Streisand kreeg ook nog een 'Tony Award' in 1970 voor 'Beste actrice van het decennium' (...) en nog een Oscar voor het liefdesliedje 'Evergreen' dat ze zingt in A star is born en schreef samen met Paul Williams. Streisand werd hierdoor zelfs de eerste vrouwelijke schrijfster van een song die bekroond werd met een Oscar.

Ooit werd ze omschreven als een combinatie van 'het rare, onhandige lelijke eendje en een sierlijke zwaan, een eigenschap die overigens weinig actrices te beurt valt...

Naast zingen en acteren heeft Barbra Streisand natuurlijk ook een aantal films zélf gemaakt. Zo stond ze achter de camera in Prince of Tides die maar liefst zeven keer werd genomineerd voor een Oscar maar haar langspeelfilm-regiedebuut maakte ze natuurlijk al lange tijd daarvoor met Yentl, bekroond met twee Golden Globes (Beste Regisseur en Beste musical of komedie - een onderscheiding voor het produceren met andere woorden). Niet onbelangrijk is dat Steven Spielberg Yentl het beste regie-debuut sinds Citizen Kane noemde (!).

De filmprijzen lopen dus als een rode draad door deze biografie, op het vlak van Golden Globes komt Streisand al aan 10 stuks, nog voor ze in 2000 de Cecil B. DeMille Award for Lifetime Achievement kreeg, een uniek feit.

Barbra Streisand heeft het hart ook op de goede plaats zitten, getuige daarvan de Streisand Foundation, een organisatie die al miljoenen Dollar heeft ingezameld voor het goede doel waaronder onderzoek rond AIDS en kanker, alsook projecten die een verbetering van de relaties tussen religieuze en etnische groepen nastreven. Op politiek vlak heeft Barbra Streisand zich in het verleden steeds ingezet voor de Democratische kandidaten.

Barbra Streisand heeft één kind van haar ex-echtgenoot Elliott Gould en heeft zowel een optrekje in New York City als in Los Angeles. Ze is nog steeds gehuwd met acteur/regisseur James Brolin.  Haar laatste films was Meet The Fockers uit 2004 (!) en ondermeer My Mother's Curse.